woensdag 1 juni 2016

Probleemaanpak deel 3

Vandaag hebben de volgende opdrachten gedaan:

twee metselaars

q7367img1.gif
Twee metselaars bouwen samen aan één toren. Ze doen er 20 uur over. Als ze elk apart een toren bouwen doet de ene er 9 uur langer over dan de andere.
  • Hoe lang doet elk over het bouwen van 1 toren?

twee slakken

q1229img5.gif
Twee slakken lopen allebei vanaf punt P naar C over de zijden van een rechthoekige driehoek. De ene slak loopt linksom en de andere slak loopt rechtsom. Als de slakken even hard lopen komen ze precies tegelijkertijd in C aan.  PB=5m en BC=12m.
  • Bereken exact de lengte van AP.

kubusjes

q5973img1.gifVan n3 witte kubusjes bouw je een grote kubus van n bij n bij n.
De buitenkant van deze grote kubus kleur je rood. De kubus wordt weer afgebroken...
Er zijn nu verschillende kubusjes. Witte kubusjes, kubusjes met 1 rood vlak, kubusjes met 2 rode vlakken en er zijn zelfs kubusjes met 3 rode vlakken.
  • Hoeveel kubusjes zijn er van elk soort uitgedrukt in n?
Ik heb nog maar 's gezegd dat met de SOLVER op de grafische rekenmachine vergelijkingen kunt oplossen (bij benadering). Zie eventueel F3: Solver

Naschrift

't Was nog aardig om vast te stellen dat voor Lower=-100 en Upper=0 de GR nog een oplossing heeft gevonden voor de twee metselaars. x=-5 is ook een oplossing. Dus de ene metselaar doet er -5 uur over om een toren te bouwen. Dat betekent dat hij 5 uur nodig heeft om een toren af te breken. Als de andere metselaar er 4 uur over doet om een toren te bouwen dan hebben na 20 uur kennelijk toch een toren af.:-)

Tenslotte de oefentoets uitgedeeld met uitwerkingen. Vrijdag a.s. doen we dan de echte toets in tweetallen.