dinsdag 17 mei 2022

Valkuiltje

Ook leuk: Een slak bevindt zich op de bodem van een 20 meter diepe put. Elke dag klimt de slak 5 meter omhoog, maar 's nachts glijdt hij weer 4 meter terug naar beneden. Hoeveel dagen duurt het voordat de slak de bovenrand van de put heeft bereikt? Trap er niet in... je bent gewaarschuwd...:-)

Valkuiltje

Ik had ooit een verzameling 'valkuiltjes'.... maar waar dat gebleven is... - dit is ook een mooie... trap er niet in... zou ik denken...:-)

vrijdag 29 april 2022

Het brievenprobleem?

Naar aanleiding van een vraag in WisFaq over het brievenprobleem:

  1. Een briefschrijver schrijft tien brieven en adresseert tien envloppen. Op hoeveel manieren kunnen de brieven in de verkeerde enveloppen worden gestopt?
  2. Als men zeven brieven op goed geluk in zeven enveloppen stopt, hoeveel brieven zou men dan gemiddeld in de juiste enveloppe verwachten terug te vinden?

Bron: Merkwaardige en interessante puzzels (oorspronkelijke titel: The Penguin Book of Curious and Interesting Puzzels) – 1995, David Wells, Uitgeverij Ooievaar Amsterdam, ISBN 90 5713 3121 - Problemen 130 en 131.

Het antwoord op deze vragen kan je vinden in WisFaq. Dit soort vragen duikt op in allerlei gedaanten.

woensdag 6 april 2022

Nog meer andere koek van hetzelfde

\( \eqalign{ & \int {\frac{{dx}} {{x\sqrt {x^2 + x + 1} }}} \cr & stel:\sqrt {x^2 + x + 1} = x + t \cr & noot: \cr & \sqrt {x^2 + x + 1} = x + t \cr & x^2 + x + 1 = (x + t)^2 \cr & x^2 + x + 1 = x^2 + 2tx + t^2 \cr & x + 1 = 2tx + t^2 \cr & x - 2tx = t^2 - 1 \cr & x(1 - 2t) = t^2 - 1 \cr & x = \frac{{t^2 - 1}} {{1 - 2t}} \cr & dus:x = \frac{{1 - t^2 }} {{2t - 5}} \cr & dx + dt = \left[ {\sqrt {x^2 + x + 1} } \right]' \cr & dx + dt = \frac{{2x + 1}} {{2\sqrt {x^2 + x + 1} }} \cr & 2\sqrt {x^2 + x + 1} dx + 2\sqrt {x^2 + x + 1} dt = 2x + 1 \cr & 2\sqrt {x^2 + x + 1} dt = 2x + 1 - 2\sqrt {x^2 + x + 1} dx \cr & dt = \frac{{2x + 1 - 2\sqrt {x^2 + x + 1} dx}} {{2\sqrt {x^2 + x + 1} }} \cr & noot: \cr & t = \sqrt {x^2 + x + 1} - x \cr & 2t = 2\sqrt {x^2 + x + 1} - 2x \cr & dus: \cr & dt = \frac{{\left( {1 - 2t} \right)dx}} {{2\sqrt {x^2 + x + 1} }} \cr & \frac{{dt}} {{1 - 2t}} = \frac{{dx}} {{2\sqrt {x^2 + x + 1} }} \cr & \frac{{2dt}} {{1 - 2t}} = \frac{{dx}} {{\sqrt {x^2 + x + 1} }} \cr & invullen: \cr & \int {\frac{{dx}} {{x\sqrt {x^2 + x + 1} }}} = \cr & 2\int {\frac{1} {x}} \cdot \left( {\frac{1} {{2\sqrt {x^2 + x + 1} }}} \right)dx = \cr & 2\int {\frac{{1 - 2t}} {{t^2 - 1}}} \cdot \frac{{dt}} {{1 - 2t}} = \cr & 2\int {\frac{{dt}} {{t^2 - 1}}} = \cr & \ln \left( {\frac{{t - 1}} {{t + 1}}} \right) = \cr & invullen: \cr & \ln \left( {\frac{{\left( {\sqrt {x^2 + x + 1} - x} \right) - 1}} {{\left( {\sqrt {x^2 + x + 1} - x} \right) + 1}}} \right) = \cr & \ln \left( {\frac{{x + 2 - 2\sqrt {x^2 + x + 1} }} {{3x}}} \right) \cr & conclusie: \cr & \int {\frac{{dx}} {{x\sqrt {x^2 + x + 1} }}} = \ln \left( {\frac{{x + 2 - 2\sqrt {x^2 + x + 1} }} {{3x}}} \right) + C_1 \cr & of \cr & \int {\frac{{dx}} {{x\sqrt {x^2 + x + 1} }}} = \ln \left( {\frac{{x + 2 - 2\sqrt {x^2 + x + 1} }} {x}} \right) + C_2 \cr} \)

Integraal

Naar aanleiding van Integreren door substitutie:

\( \eqalign{ & \int {\frac{1} {{x\sqrt {x^2 + 5x + 1} }}\,dx} \cr & stel\,\,\sqrt {x^2 + 5x + 1} = x + t \cr & noot: \cr & \sqrt {x^2 + 5x + 1} = x + t \cr & x^2 + 5x + 1 = (x + t)^2 \cr & x^2 + 5x + 1 = x^2 + 2tx + t^2 \cr & 5x + 1 = 2tx + t^2 \cr & 5x - 2tx = t^2 - 1 \cr & x(5 - 2t) = t^2 - 1 \cr & x = \frac{{t^2 - 1}} {{5 - 2t}} \cr & dus\,\,x = \frac{{1 - t^2 }} {{2t - 5}} \cr & dx + dt = \left[ {\sqrt {x^2 + 5x + 1} } \right]' \cr & dx + dt = \frac{{2x + 5}} {{2\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} \cr & 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} \,dx + 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} dt = 2x + 5 \cr & 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} dt = 2x + 5 - 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} \,dx \cr & dt = \frac{{2x + 5 - 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} \,dx}} {{2\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} \cr & noot: \cr & t = \sqrt {x^2 + 5x + 1} - x \cr & 2t = 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} - 2x \cr & dus: \cr & dt = \frac{{\left( {5 - 2t} \right)\,dx}} {{2\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} \cr & \frac{{dt}} {{5 - 2t}} = \frac{{dx}} {{2\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} \cr & \frac{{2dt}} {{5 - 2t}} = \frac{{dx}} {{\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} \cr & invullen: \cr & \int {\frac{1} {{x\sqrt {x^2 + 5x + 1} }}\,dx} = \cr & \int {\frac{1} {x}} \cdot \frac{1} {{\sqrt {x^2 + 5x + 1} }}dx = \cr & \int {\frac{{5 - 2t}} {{t^2 - 1}}} \cdot \frac{2} {{5 - 2t}}dt = \cr & \int {\frac{2} {{t^2 - 1}}dt} = \cr & 2\int {\frac{{dt}} {{t^2 - 1}}} = \cr & \ln \left( {\frac{{t - 1}} {{t + 1}}} \right) = \cr & invullen: \cr & \ln \left( {\frac{{\left( {\sqrt {x^2 + 5x + 1} - x} \right) - 1}} {{\left( {\sqrt {x^2 + 5x + 1} - x} \right) + 1}}} \right) = \cr & \ln \left( {\frac{{5x + 2 - 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} {{7x}}} \right) \cr & conclusie: \cr & \int {\frac{1} {{x\sqrt {x^2 + 5x + 1} }}\,dx} = \ln \left( {\frac{{5x + 2 - 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} {{7x}}} \right) + C{}_1 \cr & of \cr & \int {\frac{1} {{x\sqrt {x^2 + 5x + 1} }}\,dx} = \ln \left( {\frac{{5x + 2 - 2\sqrt {x^2 + 5x + 1} }} {x}} \right) + C_2 \cr} \)

Dat is andere koek...